Kosztem, który pochłania ogromną część naszego budżetu domowego, jest nasza kuchnia, a dokładniej jedzenie. Wielu z Was powie „na jedzeniu nie powinno się oszczędzać”, „nie można jeść byle czego”, „odpowiednia dieta i ekologiczne jedzenie muszą dużo kosztować”. Można by tak wymieniać bez końca. Nie będę Was zachęcał do żywienia się parówkami i makaronem, robienia trzech obiadów z jednej piersi kurczaka. Jest jednak kilka sposobów na zmniejszenie wydatków na żywność. Wcielone w życie pozwolą zaoszczędzić nawet kilkaset złotych miesięcznie, bez uszczerbku na zdrowiu. Zatem poznaj skuteczne sposoby oszczędzania na żywności.

Nie wyrzucaj jedzenia

finansowe koszty otyłości
pixabay.com

Rocznie wyrzucamy na śmieci 2 miliony ton żywności. Takie dane podaje Federacja Banków Żywności. Jest to chyba największy problem, choć ciągle się o tym mówi. Czasy, kiedy każdy okruszek chleba pieczołowicie był zbierany przez nasze babcie, a wszystkie resztki jedzenia były zawsze wykorzystane, odeszły w niepamięć. Nasze babcie nigdy nie wyrzuciłyby, nawet jednego kawałka chleba. Brak nam w dzisiejszych czasach szacunku nie tylko do chleba, ale w ogóle do jedzenia. Przez co sporo trafia do kosza na śmieci. Sama do niedawna walczyłem z problemem, co zrobić z niewykorzystanymi resztkami jedzenia. Stosowanie porad, które Wam tutaj przedstawiam, pozwoliło mi pozbyć się tego kłopotu. Nie muszę się już zastanawiać nad nadwyżkami produktów, które szybko się zmarnują.

Nie chomikuj żywności

Cały czas pozostaje w nas coś czasów PRL-u, kiedy to na sklepowych pólkach był tylko ocet i brakowało dosłownie wszystkiego. Kupowano wtedy wszystko, nawet, gdy w danej chwili nie było potrzebne. Coś z tamtych lat przenieśliśmy w aktualne czasy, kiedy wszystkiego jest pod dostatkiem i nie ma konieczności gromadzenia żywności na zapas. Dlatego nie kupujmy zbyt dużych ilości produktów, które mają krótki termin przydatności np. jogurty, owoce, warzywa, wędliny. Ponieważ możemy nie zdążyć ich zjeść, w efekcie marnujemy jedzenie i pieniądze.

Duże zakupy w markecie

zakupy impulsywne promocje wyprzedaże
pixabay.com

Raz w miesiącu warto zrobić większą listę zakupów i zrobić je w supermarkecie. Produkty o długim terminie przydatności, takie jak kasze, mąka, cukier czy ryż, bardzo często w marketach są tańsze. Obecnie prawie w każdym mieście, są takie markety jak Tesco, Lidl, Biedronka czy Netto. Ceny w porównaniu do osiedlowych sklepików są dużo niższe. Różnica na tym samym produkcie, tej samej marki, pomiędzy marketem a sklepem na osiedlu, to nawet kilka złotych. Warto pamiętać, że dyskonty takie jak Biedronka czy Lidl często mają tańsze odpowiedniki niektórych, najlepszych produktów. Za mniejszą cenę bez starty, na jakości produktu.

Rozsądne planowanie

Planujmy w miarę naszych możliwości posiłki, co pozwoli na zakup odpowiednich składników. Można przygotować tygodniowy plan obiadów, dzięki temu zaoszczędzimy również czas i pieniądze. Nie trzeba ciągle biegać do sklepu po zakupy. Wystarczy raz w tygodniu uzupełnić zapasy. W razie konieczności dokupywać tylko niezbędne produkty, o krótkim terminie przydatności. Poza tym dzięki planowaniu posiłków, nasze menu będzie zróżnicowane.

Porządki w kuchni

obniżenie kosztów używania lodówki w domu
pixabay.com

Porządek w naszej kuchni to podstawa. Róbmy raz w tygodniu czyszczenie lodówki oraz szafek. Z pozostałych warzyw, sera oraz niewielkiej ilości mięsa, możemy przygotować zapiekanki. Sprawdzenie szafek pozwoli sprawdzić, czy nie kończą się terminy ważności różnych produktów. Tym samym zdążymy wykorzystać je zanim się zepsują.

Przetwarzanie

Warto zawsze zastanowić się, czy z pozostałych resztek z obiadu nie można przygotować kolacji lub posiłku na następny. Przykładowo warzywa z rosołu, mogą być wykorzystane do sałatki, a ziemniaki do klusek śląskich itd. Wszystko zależy od naszej kreatywności i pomysłowości. Ważne, aby przy tym nie potruć domowników. Jeżeli mamy tylko czas i możliwości, to warto robić domowe przetwory takie jak ogórki kiszone, pikle, sałatki, które w zimę będą idealnym dodatkiem do obiadu. Koszt przygotowania będzie dużo niższy niż gotowców, dostępnych na sklepowych półkach. Sam smak również bez porównania. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też mrożenie niektórych potraw. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko nadaje się do zamrożenia.

Zmniejsz porcje

flickr.com

Zmniejszenie porcji zjadanego jedzenia, pozwoli z całą pewnością obniżyć również wydatki, na poszczególne produkty. Oczywiście nie zachęcam do głodowania. Jednak część z Was z całą pewnością po zmniejszeniu porcji o 1/5, nie tylko zaoszczędziłaby parę dodatkowych złotówek. Również przyczyniłaby się do poprawy swojej sylwetki i lepszego samopoczucia. Zamiast trzech kotletów jeden, zamiast dwóch łyżeczek cukru jedna itd. W ten sposób mamy podwójną korzyść.

Jakie są Wasze sposoby na oszczędzanie na żywności?

4.75 avg. rating (95% score) - 12 votes