Ograniczenie kosztów używania lodówki – 8 porad
Przyznam szczerze, że jak większość z nas przez pewien czas nie brałem pod uwagę kosztów używania lodówki. Zastanowiłem się nad tym głębiej dopiero, gdy samodzielnie zacząłem płacić rachunki za energię elektryczną. Wysokość rachunków za prąd można skutecznie obniżyć. Pieniądze, jakie pochłania lodówka wydają się niskie w skali miesiąca. Jednak w perspektywie kilku lat możesz zaoszczędzić kwoty rzędu kilkuset złotych. Chłodziarko-zamrażarki w gospodarstwie domowym praktycznie nie da się wyłączyć, tak jak innych urządzeń. Dlatego tak ważne jest rozsądne korzystanie z lodówki.
Lodówka – największy pożeracz prądu
Nie telewizor, pralka ani też zmywarka pochłaniają największą ilość energii elektrycznej w domu. Najwięcej prądu zużywa pracująca 24 godziny na dobę i przez 7 dni w tygodniu lodówka. W polskich gospodarstwach domowych lodówka generuje ponad 20% rocznych kosztów zużytej energii elektrycznej. Według badań zleconych przez Komisję Europejską (ATLETE – Appliance Testing for Energy Label Evaluation) tylko 43% lodówek używa tyle prądu ile znajduje się w opisie urządzenia. Większość producentów zwyczajnie nas oszukuje, zaniżając deklarowany pobór energii elektrycznej. Tymczasem przeliczyć Waty na kWh można samodzielnie albo z pomocą mierników.
![]() Przedstawiam koszt zużytego prądu chłodziarki z zamrażalnikiem o pojemności całkowitej 276 litrów (chłodziarka 204 l i zamrażarka 72 l). Deklarowane przez producenta zużycie prądu to 0,73 kWh/24 h. Realne zużycie dla takiej chłodziarko-zamrażarki zmierzone watomierzem wyniosło ok. 1,2 kWh dziennie. Zakładam cenę 1 kWh energii elektrycznej na poziomie ok. 0,65 zł (wraz z opłatami przesyłowymi). Cena prądu będzie w kolejnych latach rosnąć; nie znam oczywiście przyszłości, więc dla uproszczenia przyjąłem wartość stałą opłaty. Lodówka 276 litrów:
|
Sposoby na ograniczenie kosztów używania lodówki
1. Dopasuj pojemność lodówki do potrzeb
Oszczędzać można już na etapie zakupu urządzenia. Jeżeli mieszkasz samodzielnie i zamierzasz kupić lodówkę zwróć uwagę, aby było to urządzenie rozsądnych rozmiarów. Dla jednej osoby wystarczy pojemność ok. 100-120 litrów. Im większy model, tym wyższe jest zapotrzebowanie na energię elektryczną. Duża przestrzeń wewnątrz nie schłodzi się w cudowny sposób. Potrzebna jest do tego określona ilość energii elektrycznej, niezależnie od tego, jakich zaawansowanych technologii użycie deklarują producenci. Jeżeli lodówkę użytkują 2-3 osoby to naprawdę nie musi ona mieć pojemności grubo ponad 200 litrów dla części chłodzącej.
Wystarczy urządzenie średnich rozmiarów (zazwyczaj ok. 140-160 litrów), aby ograniczyć koszty używania lodówki. Wszystkie dodatkowe gadżety typu kostkarka do lodu, sterowanie elektroniczne i wyświetlacze oznaczają wyższy koszt zakupu oraz potencjalnie większą awaryjność. Czy są Ci tak naprawdę potrzebne? Zazwyczaj nie, ale musisz zdecydować samodzielnie.
2. Wybór klasy energetycznej lodówki

Zapewnienia producentów o niskim poborze prądu przez lodówki są najczęściej bajkami. Mam na myśli również klasy energetyczne urządzeń. Realne zużycie prądu możesz zmierzyć watomierzem dopiero w czasie eksploatacji. Kupienie mniejszej lodówki o klasie energetycznej A+ może oznaczać większą oszczędność niż kupowanie większego urządzenia o wyższej klasie np. A++.
Tym bardziej, że cena lodówki o klasie efektywności energetycznej A++ albo nawet A+++ jest bardzo wysoka. Nie szans, aby mogła zwrócić się przez zakładany czas eksploatacji urządzenia. Prędzej chłodziarko-zamrażarka się zepsuje. Za sprawą spadku jakości obecnie produkowanych urządzeń, których trwałość jest coraz niższa i celowo ograniczana przez producentów.
3. Schładzaj produkty przed umieszczeniem w chłodziarce
Nigdy nie wstawiaj do chłodziarki produktów, które są ciepłe albo gorące. Zużywa ona wtedy nawet 3-krotnie więcej energii elektrycznej. Schładzaj potrawy na balkonie (gdy jest chłodno na dworze) albo bezpośrednio w kuchni poczekaj aż ostygną.
4. Dobór temperatury
Według powszechnych zaleceń optymalna temperatura w chłodziarce to ok. 4 do 8 stopni na plusie. Według naukowców każde obniżenie temperatury o 2 stopnie Celsjusza oznacza wzrost zużycia prądu o kilkanaście procent. Warto, więc nie ustawiać chłodzenia na zbyt niskie i niepotrzebnie mrozić potrawy. Wystarczy ustawić ok. 7 – 8 st. C. Termometr, który można zawiesić w lodówce kosztuje zaledwie kilka złotych. Łatwo odczytasz na nim prawidłową temperaturę. Jest bardziej niezawodny od elektronicznych sond z wyświetlaczem.
Dla zamrażarki rozsądne optimum to ok. –18 st. C. W takiej temperaturze zamrożona żywność może być przechowywana przez ponad rok.
5. Szczelnie zamykaj żywność
Zadbaj o to, aby produkty trafiające do zamrażarki i chłodziarki były szczelnie zapakowane. W pojemnikach lub owinięte folią. W lodówce wysychają i wydziela się z nich para wodna, (również w zamrażalniku poprzez zjawisko sublimacji). Wilgotne powietrze jest o wiele trudniejsze do schłodzenia od suchego. Zaś woda osiada na elementach chłodzących w postaci szronu i lodu, utrudniając ich działanie. Systemy takie jak No Frost nie eliminują zjawiska osiadania szronu całkowicie.
6. Otwieraj drzwi jak najkrócej

Każde otwarcie drzwi lodówki to wpuszczenie do jej wnętrza ciepłego powietrza, które musi zostać schłodzone przez urządzenie. Dlatego tak ważne jest otwieranie drzwi chłodziarko-zamrażarki jak najrzadziej. Zaś, gdy już to nastąpi, jak najszybsze ich zamykanie. Zanim sięgniesz po jakiś produkt zastanów się, czego tak naprawdę potrzebujesz. Wyjmij wszystko za jednym razem. Jeżeli musisz odstawić wiele produktów do lodówki jednocześnie wykorzystaj mój patent 😉 Postaw wszystkie artykuły na lodówce i dopiero po ich skompletowaniu umieść wszystkie w urządzeniu. Bez konieczności kilkukrotnego sięgania po nie na szafkę albo stół.
7. Właściwe usytuowanie chłodziarko-zamrażarki
Lodówka nie powinna stać blisko źródeł ciepła. Zachowaj odstęp od kaloryferów, kuchni gazowej albo elektrycznej, miejsc nasłonecznionych. Najczęściej wymienniki ciepła znajdują się z tyłu lodówki. Zadbaj o to, aby mogło tamtędy przepływać powietrze. Zachowaj, co najmniej 10-centymetrowy odstęp od ściany.
8. Zapełniaj lodówkę
Lodówka im bardziej jest zapełniona, tym lepiej trzyma chłód. Pusta zużywa o wiele więcej energii elektrycznej na schłodzenie powietrza. Zaś samo powietrze po otwarciu zwyczajnie z niej ucieka i napływa w to miejsce ciepłe. Możesz zapełnić chłodziarkę żywnością w pudełkach oraz produktami, po które sięgasz rzadko, jak np. konserwy, zapas soków w kartonach, itp.
- Jeżeli porady podobają się Ci się udostępnij ten wpis na Facebooku 🙂
- Jakie są Twoje sposoby na obniżenie kosztów eksploatacji lodówki? Zapraszam do dyskusji w komentarzach.


Nam wyszły podobne wyniki i nie warto dopłacać dużo do klasy A+++. Jedynie gdy różnica w cenie pomiędzy niższymi klasami jest nieduża, wtedy może to się opłacać. Jeszcze dodam, że robiliśmy test na starej lodówce z lat 90 i pobrała ona ponad 2000 kWh w ciągu 7 miesięcy! Oczy przecieraliśmy, tak szybko liczby rosły. Warto jednak czasem skorzystać z dodatkowego miernika energii.
Świtny wpis. Czasami łapię się właśnie na tym, że stoję nad otwartą lodówką i zastanawiem się co zjeść, a ciepło wlatuje… 🙁
Świetne porady, szczególnie porada numer 6. Zawsze stoję przed otwartą lodówką i myślę co tu zjeść….:D
Ja bym dodała również uwagę o tym, gdzie montujemy lodówkę. Na przykład w jednym mieszkaniu, którym wynajmowałam była taka mała lodówka, umieszczona tuż obok płyty kuchennej. Efekt? Po każdym gotowaniu pół zamrażalnika rozmrożone D:
Nie dało się przenieść jej w inne miejsce?
Również dziękuje.
Bardzo przydatne informację.
Fajnie że pomogłem 🙂
Dzięki za bardzo cenne porady!
Takich porad mogło by być dużo więcej.